Gazpacho czerwono-złote
Czerwono-złota gazpacho: przynosi smak lata na stół
Czerwono-złote gazpacho to reinterpretacja klasycznego hiszpańskiego gazpacho – z dwiema warstwami w kolorach czerwono-złotym. Idealny aby zaimponować gościom i zaskoczyć ich świeżym, letnim smakiem tej pysznej zupy.
Składniki
Składniki na czerwone gazpacho
2
Sztuka(i)
czerwone papryki
1
Sztuka(i)
czerwona papryczka chili
200
g
ogórka
300
g
czerwonych pomidorków koktajlowych
2
Ząbek
czosnku
2
Sztuka(i)
szalotki
100
ml
wody mineralnej
1
Łyżeczka do herbaty
soli
1
Szczypta
cukru
6
Łyżka stołowa
oliwy z oliwek
2
Łyżka stołowa
octu winnego białego
Składniki na złote gazpacho
1
Sztuka(i)
żółta papryka
0.5
Sztuka(i)
czerwonej papryczki chili
100
g
ogórka
200
g
żółtych pomidorków koktajlowych
1
Ząbek
czosnku
1
Sztuka(i)
szalotka
50
ml
wody mineralnej
0.5
Łyżeczka do herbaty
soli
1
Szczypta
cukru
3
Łyżka stołowa
oliwy z oliwek
1
Łyżka stołowa
octu winnego białego
0.3
Łyżeczka do herbaty
kurkumy
1
Łyżeczka do herbaty
soku z cytryny
Przybory
2
Sztuka(i)
Butelki szklane "Opera" ze wzorem piłkarza
2
Sztuka(i)
Korki z uchwytem "Hiszpania"
4
Sztuka(i)
Butelki o pojemności 250 ml
6
Sztuka(i)
małych słoików "Tulip"
mikser lub blender ręczny
Przygotowanie
Przygotowanie czerwonego gazpacho
1. Umyj czerwoną paprykę, papryczkę chili, ogórek i czerwone pomidorki koktajlowe.
2. Obierz czosnek i szalotki.
3. Pokrój warzywa na grubo.
4. Umieść warzywa w mikserze kuchennym. Dodaj wodę mineralną, sól, cukier, oliwę z oliwek i ocet. Miksuj na najwyższych obrotach, aż uzyskasz gładką masę.
5. Dopraw gazpacho solą i pieprzem.
Przygotowanie złotej gazpacho
1. Ummyj żółtą paprykę, czerwoną papryczkę chili, ogórek i żółte pomidorki koktajlowe.
2. Obierz czosnek i szalotkę.
3. Pokrój warzywa na grubo.
4. Umieść warzywa w mikserze kuchennym. Dodaj wodę mineralną, sól, cukier, oliwę z oliwek, ocet i kurkumę. Miksuj na najwyższych obrotach, aż uzyskasz gładką masę.
5. Dopraw gazpacho sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Serwowanie gazpacho czerwono-złote
1. Wypełnij jedną trzecią butelek czerwonym gazpacho.
2. Wypełnij drugą trzecią złotym gazpacho.
3. Napełnij butelki pozostałą częścią czerwonego gazpacho.
4. Zamknij butelki odpowiednimi korkami i umieść je w lodówce na 20-30 minut.
5. Do serwowania polecamy ozdobne miseczki lub nasze słoiki marki WECK.
Zaloguj się